جاوااسکریپت (javascript)، یک زبان برنامهنویسی برای تعاملی کردن وب سایت است. همچنین جاواسکرپیت با کنترل المانهای html و استفاده از انیمیشن پویایی وب سایت را بالا میبرد. اعتبار سنجی فرم ها و فرم های جستجو برخی از کاربردهای جاوااسکرپیت هستند.
چرا باید از جاوا اسکریپت استفاده کنیم ؟
هر طراح سایتی باید سه زبان html، css و javascript را یاد بگیرد.
- زبان html طرح اولیه یک وب سایت را تشکیل میدهد.
- زبان css وظیفه طراحی المانهای html را دارد.
- زبان javascript نیز نحوه عملکرد یک وب سایت را برنامه ریزی میکند
این زبانها پایههای طراحی وب سایت هستند که در بخش آموزش طراحی سایت هانت میتوانید با آنها آشنا شوید.
تفاوت های جاوا اسکریپت و جاوا
جاوا و جاوا اسکریپت دو زبان متفاوت برنامه نویسی هستند. با این حال این هر دو این زبانها در سال 1995 توسعه پیدا کردهاند. جاوا یک زبان برنامهنویسی شی گرا (object oriented) بوده و یک زبان همه کاره به شمار میرود. این زبان برای توسعه نرمافزارهای اندروید، ساخت نرم افزاهایی که بر روی دادههای بزرگ (big data)، کار میکنند (به خصوص در حوزه حسابداری) و نرم افزراهای کاربردی دیگر از کاربردهای این زبان هستند.
در مقابل زبان جاوا اسکریپت، به عنوان بخشی از وب سایت و مبتنی بر متن به در وب سایت اجرا میشود. جاوا اسکریپت با برقراری تعامل با زبان css و html میتواند یک وب سایت را زنده کند. به طور مثال میتوانید برای یک رویداد (event)، از نوع کلیک (onclick)، یک تابع جاوا اسکریپت را اجرا کنید. این زبان برخلاف زبان جاوا که بدون کامپایل شدن نمیتواند، اجرا شود، با زبان html کامل میشود. همه مرورگرهای موجود، از زبان جاوااسکرپیت پشتیبانی میکنند.
پی اچ پی در مقابل جاوا اسکرپیت
php یک زبان سمت سرور بوده و برای انتقال و دریافت داده به سرور طراحی شده است. سیستمهای مدیریت محتوای مشهور مانند Drupal و یا WordPress با استفاده از زبان php به کاربران این سیستمها اجازه میدهد تا مقالاتی را بنویسند، این مقالات ابتدا در دیتابیس ذخیره شده و سپس به صورت آنلاین منتشر میشود. پی اچ پی با یک زبان برنامه نویسی شکل گرفته از جاوا اسکریپت به نام node.js در رقابت است.
رابطه زبان html و javascript
این دو زبان با هم متفاوت هستند، اما مکمل یکدیگر به شمار میروند. زبان html برای ایجاد ساختار اولیه وب سایت به وسیله div و یا دیگر المانها میپردازد. زبان javascript نیز میتواند نحوه عملکرد المانهای تعریف شده با زبان html را کنترل کند. این زبان به صورتی طراحی شده که میتواند در بین کدهای زبان html قرار بگیرد. اما به این نکته نیز توجه نمایید که بهتر است که کدهای جاوااسکرپت خود را در یک فایل خارجی و با فرمت js ذخیره کنید.
محل قرارگیری کدهای جاوا اسکریپت
برای نوشتن کدهای زبان javascript ، در بین کدهای html باید کدها را بین دو تگ <script> و <script/> بنویسید. به مثال زیر توجه نمایید.
در این مثال با کیکی بر روی دکمه try it اسکریپت myfunction اجرا میشود. در بخش آموزش طراحی سایت هانت میتوانید با زبانهای دیگری که برای طراحی سایت به آنها نیاز دارید، آشنا شوید.
برخلاف مثال بالا به شما توصیه میکنم فایلهای جاوا اسکریپت خود را به صورت خارجی بنویسید، چون مزیتهای زیر را دارد.
مزیت های کدهای جاوا اسکریپت خارجی
- جدا کردن کدهای javascript و html
- راحت تر شدن خواندن کدهای اچ تی ام ال و جاوااسکریپت
- کدهای خارجی بعد از اجرای اول در کش مرورگر ذخیره میشوند و سرعت لود صفحات وب سایت شما بالا میرود.
برای ساخت فایل خارجی این زبان ابتدا کدهای خود را در یک فایل متنی با فرمت js ذخیره کنید. به طور مثال فایل خود را با نام script ذخیره کرده و برای فراخوانی این فایل از کد زیر استفاده کنید.
<script src=”Script.js”></script>
محل قرار گیری کدهای جاوا اسکریپت در بین کدهای html
به هر تعداد که بخواهید و هر جایی از کدهای html، میتوانید کدهای جاوا اسکریپت خود را قرار بدهید، اما بهترین مکان برای این کدها، گذاشتن آنها در آخرین خط از کدهای html است. این کار باعث بالا رفتن سرعت بارگذاری سایت خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید